05 ноември

Виктория Толстой
+
Якоб Карлсон

Шведската джаз изпълнителка Виктория Толстой е родена в малкото градче Сигтуна, близо до Стокхолм, през 1974, но във вените й тече руска кръв. Прадядо й е син на Лев Толстой, израснал в Русия в края на XIX век. Търсейки помощ в Швеция за нервно заболяване, от което страдал, прадядото на Виктория се влюбил в дъщерята на лекаря, оженил се за нея и се установил в Швеция. Оттогава родът на Виктория, пра-пра-внучка на легендарния писател, живее в Швеция.

Баща й е джаз музикант, който от рано се заема с музикалното образование на дъщеря си, въвеждайки я в света на джаза. В средата на 90-те години, докато пее в клуб в Стокхолм, Виктория получава първото си предложение за договор със звукозаписна компания. Дебютният й албум Smile, Love and Spice, за който баща й композира няколко песни, веднага привлича вниманието на водещите шведски джаз музиканти, като Арне Домнерус, Путе Викман и Сванте Туресон. Не след дълго, поп-ориентираният й албум For Alskad – Too Loved я изстрелва към върха на класациите, превръщайки я в звезда в родината й почти мигновено.

Виктория Толстой несъмнено изпъква на фона на множеството красиви женски гласове, които можем да чуем в джаза днес. Тя притежава неподправен усет към драматичното в джаза. Толстой успява да накара щастието да звучи крехко и сякаш изправено пред заплаха, а горчивината – сладка и омагьосваща.

Актуалният албум на Виктория, A Moment of Now, издаден в края на 2013 година, е нейният седми поред за звукозаписната компания ACT. Съвместно с пианиста Якоб Карлсон, тя създава 14 вълнуващи интерпретации на джаз, поп и рок песни.

Искреността, която винаги съпътства Виктория в нейната работа, е изведена на ново ниво в A Moment of Now. По думите на самата джаз дама, „този път концепцията сме самите ние – Якоб и аз“. Доверен спътник на Виктория през последните 15 години, Якоб Карлсон е и неин единствени партньор в тази музикална трансформация. Самият Карлсон е лидер на трио, носещо името му, в което талантът му намира изражение в нюансите и двузначността, вдъхновени поравно от класици като Григ и рок изпълнители като KoRn.

A Moment of Now е интимен албум, създаден и изпълнен основно от двамата музиканти и изцяло фокусиран върху тяхното сътрудничество. В него, по думите на Толстой, са събрани „песни, които сме слушали много през последните години и които някак сами ни се предложиха, както няколко изцяло нови, които бяха нашето предизвикателство“. Селекцията е разнообразна, но същевременно звучи хомогенно, като че ли е създадена специално за Толстой и Карлсон. От соул-поп в Send One Your Love на Стиви Уондър, до джазовото Shadow And Light на Джо Завинул, Red Rain на Питър Гейбриъл и Against All Odds на Фил Колинс.

Наред със световни хитове като най-известната песен на Аланис Морисет Hand In My Pocket, албумът включва и същински открития като Satisfied от почти забравения виртуоз на фънка Люис Тейлър и Deep River на норвежкия джаз саксофонист Бенедик Хофсет.

Песните в A Moment of Now идват от най-различни места, но са обединени от общо звучене – скромно, но криещо в себе си мощ. Тежкото и сложното са превърнати в леко и опростено, а изпълненията на дуото достигат до фундаменталните съставки на всяка композиция, представяйки я в нова светлина.