04 - 06 август

Лятно кино орфей - 21 ч.

5 август

Антони Дончев джаз квартет с ЕВА Квартет: 7 Steps to the Mystery.

Със специалното участие на Пантелис Стойкос (Гърция)

6 август

Destino Tango Trio

Людмил Ангелов, (България)
Кристина Вилалонга, (Испания)
Виктор Вилена (Аржентина)

С подкрепата на:

Plovdiv
jazz
Summer

4 август
лятно кино
"Орфей"
21:00 ч.

Иво Папазов -
Ибряма и оркестър
"Тракия"

Plovdiv
jazz
Summer

5 август
лятно кино
"Орфей"
21:00 ч.

Антони Дончев
Джаз квартет
с Ева квартет:
7 steps to the mystery

Със специалното участие на Пантелис Стойкос (Гърция)

Plovdiv
jazz
Summer

6 август
лятно кино
"Орфей"
21:00 ч.

Destino Tango Trio:

Людмил Ангелов, (България)
Кристина Вилалонга, (Испания)
Виктор Вилена (Аржентина)

С медийната подкрепата на:

Plovdiv jazz Summer 2023

За втора поредна година Plovdiv Jazz Fest ще има и своето лятно издание. То отново ще се проведе в началото на август в Пловдив и в края на същия месец – в близкото село Марково.
Първата част на #PlovdivJazzSummer ни очаква всяка вечер от 04 до 06 август в Лятно кино „Орфей“ в 21:00 ч.
Plovdiv Jazz Summer започва на 04 август с концерт на виртуозния кларнетист Иво Папазов-Ибряма и оркестър „Тракия“. Световноизвестният музикант е роден в Кърджали в семейство на потомствени музиканти от Дедеагач, а неговото истинско име е Ибрям Хапазов. Той започва да свири още от съвсем малко дете, а вече повече от 50 години смесва ромската музикална култура, българския фолклор, турски, гръцки и балкански ритми, джаз и фънк. Прави това по абсолютно неподражаем и разпознаваем начин далеч извън пределите на страната. Миналата година Иво Папазов-Ибряма получи голямата награда на Международния фестивал за world и електронна музика WOMEX 2022 Artist Award. Призът се връчва за изключителни постижения в музиката в световен мащаб, музикално майсторство, социална значимост, политическо въздействие и цялостно творчество. През 2022 г. музикантът отбеляза и своята 70-годишнина.
Днес, заедно със своя „Оркестър за сватби“, съставен от музиканти от различни етнически групи и от различни краища на България, Ибряма получава предложения за концерти в целия свят. За първи път той свири в чужбина през 1988 г. В този период Папазов се сближава с големия джаз музикант Милчо Левиев, с когото свирят заедно. Левиев го среща с известния американски продуцент Джо Бойд, който е работил с REM, Pink Floyd, Джими Хендрикс. Именно той създава условия за това музиката на Иво Папазов-Ибряма да е достъпна и известна в цял свят. Бойд остава негов продуцент и до днес. През 2005 г. именно Джо Бойд му връчва отличието на британското BBC Radio 3 в престижната класация World Music Audience Award за албума “Fairground”. През февруари тази година музикантът получи отличието орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен. Иво Папазов работи с джазмени като Джони Грифин, Хектор Зазу, Окай Тениз, Глен Велез, Кепа Юнкера, Арилд Андерсен, Калман Балок. В текстове за него в The Guardian, The Washington Post и The New York Times той е наречен „българският Бени Гудман“ и „най-великият кларнетист на Балканите“.
Втората вечер от програмата на #PlovdivJazzSummer ще ни срещне с един особено интересен проект, който ще бъде представен за първи път през българската публика.
На 05 август ще видим творческата среща на джаз квартета на изключителния пианист, композитор и диригент на Биг бенда на Българското национално радио – Антони Дончев и „Ева квартет“. Антони Дончев създава проекта “7 Steps to the Mystery” в стремежа си да съчетае два свята на необятност – този на традиционния български фолклор и на импровизацията, музиката на момента.
Фолклорът е представен в най-чистата му форма – през кристалните гласове на дамите от „Ева квартет“, част от феноменалния хор „Мистерията на българските гласове“. Освен към „Мистерията…“, заглавието реферира и към прочутата пиеса на Майлс Дейвис “Seven Steps to Heaven”. На сцената ще бъдат още музикантите Павел Терзийски (глас и електроника) и Мартин Хафизи (ударни инструменти), а специално за концерта в Пловдив ще пристигне гръцкият тромпетист Пантелис Стойкос.
06 август е запазеното време на бутиковия международен проект: Destino Tango Trio. Позната като гласа на групата Gotan Project – Кристина Вилалонга ще бъде и гласа на Destino Tango Trio. Gotan Project бе групата, която постави аржентинското танго в центъра на популярната музика, смесвайки го със съвременна електронна музика. След като групата прекрати концертните си изяви, певицата Кристина Вилалонга продължава своя собствен артистичен път. Тя пише филмова музика, композира и има активни участия на клубните сцени в Европа и Америка със собствен и класически танго репертоар, който включва и дуетът ѝ с виртуозния и добре познат в Европа бандонеонист – аржентинецът Виктор Вилена. „Ню Йорк таймс“ нарича Вилена „майстор на бандонеона“.
Към двамата музиканти се присъединява и прочутият български пианист – Людмил Ангелов, признат за един от големите съвременни интерпретатори на Шопен. Ангелов е бил солиcт на много реномирани оркестри. Свирил е в Берлинската филхармония, „Музикферайн“ и „Щатсопер“ във Виена, „Концертгебау“ в Амстердам, „Плейел” и „Гаво” в Париж, „Линкълн Център” в Ню Йорк, „Ла Скала“ в Милано и много други. През 2011 г. учредява Фондация „Пиано Екстраваганца“, която става организатор и продуцент на ежегоден международен музикален фестивал „Пиано Екстраваганца“, посветен на рядко изпълнявани произведения от клавирния репертоар. Той също така създава и квинтета “5/4 Tango”, който изпълнява музиката на Астор Пиацола. Гостуването на Destino Tango Trio се реализира с подкрепата на Посолството на Кралство Испания в България.
Проектът е създаден под продуценството на Българския културен институт в Париж.

Plovdiv Jazz Fest и Plovdiv Jazz Summer са организирани от Blue M.
Събитията се провеждат с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар за 2023 г.
Последната вечер на 06 август се реализира с подкрепата на Посолството на Кралство Испания в България.
Събитията в село Марково се осъществяват в партньорство с кметство Марково.
Plovdiv Jazz Summer се реализира с подкрепата на Schweppes, Хемингуей, 8 ½, КЦМ, New Natures Way и Natural Factors, NESCAFÉ Dolce Gusto

Plovdiv jazz Fest

Пловдив Джаз Фест е създаден през 2015 г.
Като представя многоцветното лице на джаза, Пловдив Джаз Фест се утвърди като едно от най-значимите и очаквани събития в страната. Емблема на фестивала е кръгът с подвижни граници, готов да се разширява.

През осемгодишната история на сцената на фестивала гостуват някои от най-влиятелните джаз артисти в света. Сред тях са Кърт Елинг, Ян Гарбарек, Дейв Холанд, Елиане Елиас, Крис Потър, Якоб Карлсон, Виктория Толстой, Майк Стърн, Дейв Уекъл, Ричард Бона, Джошуа Редман, Дони Маккаслин, Джейсън Моран, Дейвид Линкс, Влатко Стефановски, Розалия де Соуза, Зуко 103 и др.

Част от програмата са били най-новите проекти на български джазмени като Христо Йоцов, Теодосий Спасов, Хилда Казасян, Октет Пловдив. Фестивалът е бил домакин на специални събития като: трибют за Бели, Зелени, Червени, Четири дами пеят джаз и Четирима господа пеят джаз. През годините са реализирани много клубни концерти, джем сешъни, изложби, лекции, майсторски класове и др.

Пловдив Джаз Фест възниква като независима и самостоятелна инициатива. Сред основните му цели са да продължи да поддържа джаз традицията в града и да спомага популяризирането на джаз културата в България.

Фестивалът се финансира от частни и спонсорски инвестиции и от продажба на билети. Събитието получава лимитирана финансова подкрепа от ОФ „Пловдив 2019“ и е част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Пловдив Джаз Фест се реализира в сътрудничество с Община Пловдив, а единствен организатор на събитието е Блу Ем.

WordPress сайт, създаден с от Стефан Велев