25 - 26 август
21:00 ч.

Plovdiv
Jazz Summer

В село Марково

25 август

Хилда Казасян "Да послушаме кино"

Христо Йоцов, Живко Петров, Димитър Карамфилов, Михаил Йосифов.
специални гости: Теодосий Спасов и Васил Петров

Вход свободен

Със специалното участие на Пантелис Стойкос (Гърция)

26 август

Мирослава Кацарова трио – „Bluetronic“

Камерен градински концерт
с участието на Мирослав Турийски
и Младен Димитров

Със специалното участие на Пантелис Стойкос (Гърция)

С подкрепата на:

Plovdiv
jazz
Summer

В село Марково

25 Август

21:00 ч.

Хилда Казасян "Да послушаме кино"

Христо Йоцов, Живко Петров, Димитър Карамфилов, Михаил Йосифов.
специални гости: Теодосий Спасов и Васил Петров

Открита сцена, площад на село Марково 
 
≽ 19:30 ч. // “Postcard Quintet”
Неделчо Нинов, Ралица Тонева, Вилизар Гичев, Христо Минчев, Теодор Тошков
≽ 21:00 ч. // Хилда Казасян – „Да послушаме кино“
с Христо Йоцов, Живко Петров, Димитър Карамфилов, Михаил Йосифов
специални гости: Теодосий Спасов и Васил Петров
Plovdiv Jazz Summer продължава в село Марково в последните дни на август с концертите на Хилда Казасян и Мирослава Кацарова.
Едни от най-популярните, красиви филмови песни и музика от старото незабравимо българско кино ще чуем в програмата на Хилда Казасян „Да послушаме кино“. Тя ще прозвучи от откритата сцена в центъра на село Марково на 25 август от 21:00 ч. и ще бъде със свободен достъп. Заедно с Хилда Казасян ще бъдат музикантите Христо Йоцов, Живко Петров, Димитър Карамфилов и Михаил Йосифов, а специални гости ще са Теодосий Спасов и Васил Петров. Мултимедията, която е основен герой в този спектакъл, е подготвена от Васил Къркеланов. Аранжиментите са направени специално от Живко Петров и Христо Йоцов.
„След толкова вълнуващия за мен успех, с който премина турнето ни, съм истински нетърпелива да го изживеем отново на 25 август в с. Марково. Програмата включва едни от най-популярните песни от толкова обичаните български филми като „Любимец 13“, „Козият рог“, „Адаптация“, „Вчера“…“, казва Хилда Казасян.
В тази вечер всъщност ни очакват два концерта. Вечерта ще започне в 19:30 ч. с музика на най-младото джаз поколение или с други думи, с групата “Postcard Quintet”. Неделчо Нинов – тромбон, Ралица Тонева – aлто саксофон, Вилизар Гичев – китара, Христо Минчев – контрабас и Теодор Тошков – барабани ще представят изцяло нов и авторски репертоар.

Вход свободен

Plovdiv
jazz
Summer

В село Марково

26 Август

21:00 ч.

Мирослава Кацарова трио – „Bluetronic“

Камерен градински концерт с участието на Мирослав Турийски и Младен Димитров
И тази година в програмата на Plovdiv Jazz Summer ни очаква градински концерт. След миналогодишния успех на камерните концерти, на 26 август от 21:00 ч. Мирослава Кацарова, заедно с Мирослав Турийски и Младен Димитров, ще ни поканят в уютната атмосфера на градината във вилната зона на село Марково (ул. „Панорамна“ 60), където ще представят своя проект BLUETRONIC.
Заглавието му подсказва, че можем да очакваме аранжименти с активното електронно звучене на песни от и на Мирослава Кацарова. „Иронично“, „Уча се да бъда с теб“, „Чудеса“, „Път към безкрайното лято“, „Парфюми“, „Летни улици“, „Боса нова за нея“ ще бъдат сред песните, които концертът ще включва. Също така обаче ще чуем кавър версии на Dance Me to the End of Love на Ленард Коен и Teardrop на Massive Attack. Създаването на реаранжирани песни с много електроника и нови бийтове е основно по идея на Младен Димитров.

Plovdiv Jazz Fest

Plovdiv Jazz Fest е създаден през 2015 г. Днес той е сред най-значимите и престижни международни джаз фестивали в България. Негови гости са били звезди от ранга на Кърт Елинг, Ян Гарбарек, Брад Мелдау, Дейв Холанд, Елиане Елиас, Крис Потър, Джон Скофийлд, Гретчен Парлато, Авишай Коен, Дейвид Линкс, Лиз Райт, Розалия де Соуза, Зуко 103, Антонио Санчес, Емет Коен, Дорантес, Джон Клиъри, Мария Жоао, Влатко Стефановски, Кърт Розенуинкъл, Линда Мей Хан О, Яз Ахмед и др.

Част от основната програма са били най-новите проекти на български музиканти, сред които: Йълдъз Ибрахимова, Петър Славов-младши, Антони Дончев, Христо Йоцов, Теодосий Спасов, Хилда Казасян, Милен Кукошоров, Веселин Веселинов-Еко, Димитър Льолев, Росен Захариев, Валентин Геров, Мартин Хафизи, Октет Пловдив и др.

Освен международния фокус на фестивала, важна посока е представянето по най-разнороден начин на българската джаз сцена. Затова и Plovdiv Jazz Fest продуцира специални концерти с български музиканти. Такива бяха „Четири дами пеят джаз“, „Четирима господа пеят джаз“, „Виждам птица да лети“, „Четири млади дами пеят джаз“. През 2022 г. се реализира и първата подобна международна фестивална продукция с пианисти от четири държави, наречена „Четирима пианисти свирят музиката на Чарлз Мингъс“.

Ежегодно Plovdiv Jazz Fest връчва Награди за цялостен принос в джаза, с които се опитва да повдигне видимостта върху историята и традицията на джаз музиката в България.

С поглед към историята, но и към новите поколения певци, в рамките на фестивала се провежда различни конкурси или представяния на най-младите в джаза.

Всяка година програмата на фестивала включва много съпътстващи събития като представяния на книги, кинопрограми, изложби, майсторски класове, уъркшопове и задължителните джем сешъни след всеки от големите концерти.

От 2022 г. фестивалът се разшири и с лятно издание. Plovdiv Jazz Summer се провежда в началото на август в Пловдив и в края на август в село Марково. Тази част от феста е фокусирана главно върху българския джаз, импровизационната музиката, смесването на жанрове, джазът и другите музикални стилове.

Plovdiv Jazz Fest се организира от Blue M.

Събитията се провеждат с подкрепата на Община Пловдив и са част от Културния календар за 2023 г.

Събитията в село Марково се осъществяват в партньорство с кметство Марково и община Родопи.

Партньор е Посолството на Кралство Испания в България.

Plovdiv Jazz Summer 2023 се реализира с подкрепата на Schweppes, Хемингуей, 8 ½, КЦМ, New Natures Way и Natural Factors, NESCAFÉ Dolce Gusto

Фестивалът през 2023 г. се осъществява с медийната подкрепа на Jazz FМ, Катра ФМ, БГ Радио, Радио 1, Impressio, dir.bg, ВИЖ, Лицата на града, Въпреки, Артакция, Mediacafe.bg, Капана, Под тепето, Пловдив тайм, Трафик нюз, Нула 32, My Sound.

С медийната подкрепата на:

WordPress сайт, създаден с от Стефан Велев