26 ОКТОМВРИ 2023

19:30
Радио „Пловдив“

Бодуров Трио

Тази година Plovdiv Jazz Fest ще има предварително събитие, което ще бъде част от съпътстващата програма на фестивала. Концертът на триото на известния пианист Димитър Бодуров ще бъде на 26 октомври от 19:30 ч. в Радио Пловдив. Джаз триото е силно повлияно от народната музика и класическата композиция. Роден в България, живеещ в Амстердам, джаз пианист Димитър Бодуров остава очарован от фолклора на родната си страна, но все пак триото му звучи безпогрешно съвременно.

Той ще бъде на сцената на Радио Пловдив на 26 октомври от 19:30 ч. заедно с Михаил Иванов (контрабас) и Борислав Петров (барабани).

„Сенкя падна“ – шестият поред албум на Димитър Бодуров трио, бе издаден в края на 2022 г. Музикалният изказ на Бодуров в него ни пленява със своята изразителност, емоционалност, динамичност, богата палитра от музикално-изразни средства. Едноименната пиеса „Сенкя падна“ съдържа семпъл на възрастна жена, пееща архаична традиционна фолклорна песен, която задава мрачния тон. Той е в основата на динамичното взаимодействие на пиано, контрабас и барабани, което е характерно за групата.

Бодуров трио има издадени шест албума и си сътрудничи с музиканти като Теодосий Спасов, норвежкия саксофонист Трюгве Сейм и израелския тромпетист Итамар Борохов. Като композитор Димитър е писал предимно камерни творби, както и музика за  театрални и танцови представления. През 2012 г. пише музиката за „Лилит“ – мултидисциплинарна опера по идея на американката сопрано Кларън Макфадън. През 2022 г. е премиерата на пиесата за тромбон, струнен квартет и електроника – Inner Voices,  създадена по поръчка на Йорген ван Райен, който е първи тромбонист на Кралския Концертгебау оркестър – Амстердам и световно признат солист. През август 2021 г. е премиерата на „Рефлектор“ – постпандемична опера за тромпет, пиано и камерен струнен оркестър, базирана на кратки видеа на хора, споделящи преживявания и мисли по време на пандемия. Димитър Бодуров е съосновател и артистичен директор на РАДАР фестивал, Варна.

*Предварително събитие към Plovdiv Jazz Fest, част от съпътстващата програма на фестивала

Организатор на Plovdiv Jazz Fest е Blue M.

Събитието се провежда с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар на Община Пловдив за 2023 г.

Plovdiv Jazz Fest се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата.
Гостуването на Франческа Тандои се осъществява със съдействието на Италиански културен институт – София.

Концертът на Бодуров трио е подкрепен от Национален фонд „Култура“ и се осъществи съвместно с фестивал Радар и МФ Варненско лято.

Plovdiv Jazz Fest се реализира с подкрепата на Schweppes, Хемингуей, 8 ½, Вила Флавия, New Natures Way и Natural Factors, Plovdiv Plaza Mall, NESCAFÉ Dolce Gusto, Deroni, КЦМ, Bee Bop Cafe

Фестивалът се осъществява с медийната подкрепа на Jazz FМ, Катра ФМ, БГ Радио, Радио 1, Въпреки, Импресио, дир.бг, Виж, Артакция, Лицата на града, Mediacafe, Капана, Под тепето, Пловдив тайм, Трафик нюз, Нула 32, My Sound.