02 НОЕМВРИ

Кърт Елинг

Носителят на Грами Кърт Елинг е един от водещите съвременни джаз вокалисти.
В 14 последователни години той застава начело в допитването на реномираното американско джаз списание Downbeat и осем пъти е обявяван за мъжки вокалист на годината от Американската асоциация на джаз журналистите. Всеки негов албум задължително получава номинация за Грами.

Богатият баритонов глас на Елинг обхваща четири октави и съчетава удивително техническо майсторство с емоционална дълбочина. Репертоарът му включва оригинални композиции и модерни интерпретации на стандарти, които се превръщат в основа за вдъхновени импровизации.

“Елинг е отличителният мъжки вокал на нашето време”, пише Ню Йорк Таймс. Уошингтън Поуст добавя: “От средата на 90-те насам няма джаз певец, който да е така дързък, динамичен и интересен. Извисяващите се полети на гласа му, актуалните текстове и усещането, че е поел на своя собствена музикална мисия, превръщат Елинг в олицетворение на креативния дух на джаза.”

Kurt Elling

Всепризнат майстор на вокализацията, последовател на джаз пионери като Еди Джеферсън, Кинг Плежър и Джон и Пат Матини, Елинг има и силна поетична страна. В творбите му могат да се открият препратки към автори като Рилке, Руми, Неруда и Пруст.
Поетът Робърт Крийли пише за Елинг: “Кърт Елинг ни отвежда в свят, в който детайлите са свещени. Думите му са движени от силен поетичен дух.”

Passion World, последният проект на Елинг, отбелязва кулминацията на петгодишно търсене, събиране, и понякога пренаписване на песни, посветени на любовта и любовната мъка, от три континента.

Специалните гости в албума включват кубинския тромпетист Артуро Сандовал, френския акордеонист Ришар Галиано, немския тромпетист Тил Брьонер и шотландския саксофонист Томи Смит.

Елинг и неговият квинтет представят музика от четирите краища на света – от Бразилия до Ирландия, Исландия и Франция. Пътувайки, Елинг наблюдава как общочовешките емоции и страсти са изразени по хиляди различни начини от всяка уникална култура.
Това прозрение му помага да създаде изключително разнообразен албум – най-амбициозният проект до момента на световноизвестния джаз вокалист.

Passion World е основният фокус на турнето на Елинг през 2015-2016г.