Плакати за джаз

Изложба

 
 

ПЛАКАТИ ЗА ДЖАЗ от колекцията на международното триенале на сценичния плакат – София

Симбиозата между интерпретация и провокация – едни от най-силните импулси в изкуството намират естествен и ефектен израз в плакатите, посветени на джаза.

Не случайно темата ДЖАЗ присъства трайно както в историята на съвременния плакат, така и в колекцията на международното триенале на сценичния плакат – София. Формирана през последните 26 години, колекцията на триеналето е най-богата у нас сбирка от български и световни плакати и съдържа забележителни образци на това изкуство, вдъхновени от джаза, посветени на прочути майстори и експериментатори; на нови и/или утвърдени джаз форуми, дело на някои от най-влиятелните световни плакатисти, а също и на млади, дебютиращи автори.
Фондът на единственото международно изложение за плакати, посветени на културната сцена, предоставя възможността да се вгледаме в най-живата и неконвенциална музикална форма, каквато е джаза през погледа на плаката.

Изложбата Плакати за джаз, представяйки автори и събития от различни точки на планетата води зрителите през необятните пространства на визуалното и музикалното изкуство и е първата от серия експозиции, които ще представят темата за музиката в колекцията на Международното триенале на сценичния плакат.

Изложбата, съпътстваща PLOVDIV DJAZZ FEST е част от кампанията ОБРАЗ&ПОДОБИЕ, чиято цел е да приобщи качествения и артистичен плакат към различни знакови културни инициативи и фестивали в цялата страна, начинание, което Триеналето осъществява с подкрепата Национален фонд „Култура“.