ЦИФРОВ КОВИД СЕРТИФИКАТ НА ЕС

EU DIGITAL COVID CERTIFICATE

ДОСТЪПЪТ ДО КОНЦЕРТИТЕ НА PLOVDIV JAZZ FEST 2021 ЩЕ СТАВА С ВАЛИДЕН ЦИФРОВ КОВИД СЕРТИФИКАТ НА ЕС (EU DIGITAL COVID CERTIFICATE).

QR кодът върху сертификата ще бъде сканиран на входа при влизане на всеки един от концертите.

Какво е ЦИФРОВ КОВИД СЕРТИФИКАТ НА ЕС?

ЦИФРОВ КОВИД СЕРТИФИКАТ НА ЕС може да бъде получен на https://his.bg при следните три случаи:

  • ваксинация: ваксинирани сте, с която и да е от ваксините срещу COVID-19;
  • преболедуване на инфекция със SARS-CoV-2: от датата на положителния резултат от направено изследване (PCR тест) са минали по-малко от 180 дни;
  • отрицателен резултат от направено изследване за COVID-19: имате отрицателен резултат от тест (PCR или бърз тест за антигени).
  • Деца до 12-годишна възраст влизат безплатно и без цифров сертификат.

Подробно описание:

Освен за извършена имунизация с направения брой ваксинации (според вида на ваксината срещу COVID-19), в системата за генериране на зелен цифров сертификат може да бъде получен също и сертификат за преболедуване от COVID-19. Той е наличен само за преболедували коронавирусна инфекция, които фигурират като потвърдени случаи с положителен PCR резултат в Националния регистър за борба с COVID-19. Сертификатът е валиден от 15-тия до 180-тия ден от датата на първия положителен резултат от PCR изследване за COVID-19.

Лицата, които са с отрицателен резултат от проведено PCR изследване или от бърз антигенен тест за COVID-19, също могат да получат Цифров COVID сертификат на ЕС (EU DIGITAL COVID CERTIFICATE) за изследване за COVID-19. Сертификатът е валиден до 72-рия час от датата на пробовземане при проведено PCR изследване и до 48-мия час от датата на пробовземане при проведен бърз антигенен тест за COVID-19. При поискване сертификатът се предоставя на лицето от лабораторията, която е извършила изследването.

Всеки от трите цифрови COVID сертификата на ЕС (за ваксинация, за преболедуване и за проведено изследване) могат да бъдат свалени и в електронен формат от интернет страницата на Националната здравна информационна система – https://his.bg.

https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/cifrovite-covid-sertifikati-na-es-kakvo-tryabva-da/

Какви данни включва сертификатът? Има ли сигурност за данните?

Информацията, съдържаща се в цифровия COVID сертификат на ЕС, се ограничава до:

 • името
 • датата на раждане
 • датата на издаване
 • информацията за ваксина/тест/преболедуване
 • единен идентификатор

Тези данни остават в сертификата и не се съхраняват или запазват, когато сертификатът бъде проверен чрез QR кода или от човек.