МАРИЯ ЖОАО

и МАРИО ЛАЖИНЯ

 
* Всеки отделен билет е за една фестивална вечер и включва и двата концерта в съответната вечер.
Мария Жоао и Марио Лажиня работят заедно над две десетилетия. Те са се срещали многократно в различни проекти още в ранните години от кариерата на ексцентричната певица. Сред общите им албуми са Danças, Fábula, Cor, Lobos, Raposas e Coiotes, Chorinho Feliz, Mumadji, Undercovers, Tralha, Chocolate (с който честват 25 години от първият път, в който са работили заедно) и Iridescente. В проектите им съществената основа е именно джазът, но те изпитват изявен интерес към различни музикални традиции като африканска, бразилска, индийска музика, поп, рок, класическа музика и разбира се, традиционната португалска музика. Дуетът участва в най-важните джаз фестивали в света, сред които джаз фестивалът в Монтрьо, North Sea Jazz Festival, San Sebastian Jazz Festival и джаз фестивалът в Монреал.

Мария Жоао добива широка известност със своите впечатляващи вокални възможности, чрез които често вплита фолклор, авангард и електронна музика. Концертите ѝ са истински вокален спектакъл. През дългата си и особено интересна кариера Мария Жоао създава 23 албума.

Певицата няма музикално образоване и започва да се занимава с музика едва на 20 години. До този момент животът ѝ е бил много повече свързан със спорта. През 1982 г., на 26-годишна възраст, е същинското начало на нейната певческа кариера. През 1983 г. Мария Жоао създава квинтет с участието на Марио Лажиня. Това е първият им общ проект. Имала е колаборации с музиканти като Аки Такасе, Боби Макферин, Дейвид Линкс, Жилберто Жил, Дино Салуци и много други. Участвала е в най-престижните европейски и световни джаз фестивали и е получавала много награди. Днес тя е истинска икона на импровизационната музика, а също така е смятана за един от най-добрите изпълнители в света. Може да се каже, че Мария Жоао пее така, както малцина биха могли или биха се осмелили.

За пианиста Марио Лажиня правенето на музика е акт на споделяне. Неговият дует с Мария Жоао води до едни от най-задълбочените и оригинални проекти на съвременната португалска музика. Марио Лажиня завършва Националната консерватория с отличен успех, но за него се оказва трудно да остане единствено в полето на класическата музика. През 80-те година на 20-ти век той свири в дует с класическия пианист Педро Бурместър. През своя специфичен джаз ракурс той създава репертоар, включващ композиции на Морис Равел, Самюъл Барбър и Арън Копланд. По-късно е формирано и Марио Лажиня трио. Тази група е може би най-близко до джаза въпреки необичайния ѝ стил. Бандата записва Espaço през 2008 г. – албум, който свързва музика и архитектура, а в Mongrel от 2010 г. триото включва Шопен в музикалната си вселена. Марио Лажиня композира за множество разнородни музикални формации, национални и радиооркестри, за театър и кино.

 

УЪРКШОП

1 ноември | 11 ч. | Bee Bop Café

Ден след концерта на Мария Жоао и Мария Лажиня двамата ще проведат специален уъркшоп, посветен на вокалното изкуство и пианото в джаза. Уъркшопът е безплатен и не изисква предварително записване.