ЛИНДА МЕЙ ХАН О

КВАРТЕТ

 
* Всеки отделен билет е за една фестивална вечер и включва и двата концерта в съответната вечер.
Линда Мей Хан О е бас китаристка, контрабасистка и композиторка. Родена в Малайзия, тя израства в Пърт, Северна Австралия. Линда започва да свири на пиано, кларинет и фагот, но на 15-годишна възраст се увлича по електрическия бас. В Академията за изпълнителски изкуства избира контрабаса и завършва с отличие. Дипломната ѝ работа е върху класическите индийски ритми в солата на Дейв Холанд. През 2008 г. завършва магистратура в Manhattan School of Music, където учи под менторството на Джей Андерсън, Джон Райли, Фил Марковиц, Дейв Лийбман и Родни Джоунс. През 2009 г. издава дебютния си албум Entry. Следващите няколко години О свири неуморно по клубове със собствени формации и гостува в групи на други музиканти. Тя участва в албуми на Джон Ирабагон, Томас Барбър, Сара Манинг, Бастиан Уайнхолд. Започва дългогодишните си колаборации с Дейв Дъглас и Фабиан Алмазан. През 2012 г. излиза нейният втори албум – Initial Here, последван от Sun Pictures (2013) и Walk Against Wind (2017).

Тя живее и работи в Ню Йорк. През последните 10 години Линда Мей Хан О се превръща в една от най-признатите и търсени басисти на своето поколение. Тя е част от настоящия квартет на Пат Матини, а също е била в групите на Дейв Дъглас и Джо Ловано. Освен работата ѝ по студийните записи и живите изпълнения, Линда Мей Хан О преподава в Manhattan School of Music, води редица майсторски класове и серия обучителни курсове из САЩ. Пише музика за кино и за други музиканти.

Линда Мей Хан О е носителка на множество музикални награди, а последният ѝ албум излезе само преди три месеца. За нея „Уолстрийт Джърнъл“ пише, че „новаторският ѝ диапазон и изключителните ѝ импровизации превръщат госпожица О в една от най-динамично издигащите се звезди в джаза днес“. В Пловдив тя ще пристигне със своя квартет.

 
Mid Atlantic Arts Foundation
С подкрепата на Mid Atlantic Arts Foundation, USArtists International и в партньорство с National Endowment for the Arts и Andrew W. Mellon Foundation.