Психоанализа и джаз

2 ноември, Клуб „Фарго“, 14:00
 
Вход свободен
Нетрадиционно представяне на книга

Психоанализа и джаз

Д-р Светлозар Василев е меломан, психоаналитик и университетски преподавател. Създател е на инициативата „Психоанализа и кино“ и е автор на статии в областта на детското развитие, психичното здраве и изкуството. Ежедневието му е посветено на работа с пациенти, преподаване и кинокритика.

Книгата „Огледало на въображението: психоанализа на филмовото преживяване“ (изд. „Колибри“, 2019) е плод на 10-годишния му опит от обсъждания на филми през призмата на несъзнаваното. Нейното представяне ще бъде придружено от прожекция на филма „Около полунощ“ на Бертран Таверние. Кинолентата е с участието на Хърби Хенкок, Декстър Гордън, Мартин Скорсезе и Франсоа Клюзе. Хърби Хенкок печели Оскар за музиката, а номинацията на Декстър Гордън е първият случай в историята, при който музикант е предложен за награда на Академията заради играта си като актьор.

Прожекцията ще бъде последвана от обсъждане със зрителите. Събитието е със специалното участие на психолозите Марина Ангелова и Надя Кожухарова от екипа на „Психоанализа и кино“, които заедно с д-р Василев ще демонстрират своя метод на филмова анализа.