ДЖОН СКОФИЙЛД

и ДЖОН КЛИЪРИ

 
* Всеки отделен билет е за една фестивална вечер и включва и двата концерта в съответната вечер.
Легендарният китарист и трикратен носител на „Грами“ Джон Скофийлд пристига в България в компанията на един от най-интересните певци и пианисти в историята на съвременния блус Джон Клиъри. Задълбочен познавач на нюорлиънската музикална култура, той също е отличен с „Грами“ през 2016 г. Дългогодишните приятели за пръв път свирят заедно едва през 2008 г., а чак през 2015 г. са първите им концерти като дует.

Тази година двамата правят лимитирано турне в Европа и САЩ, чийто маршрут минава през Пловдив Джаз Фест. Необичайни музикални партньори – единият виртуоз в съвременния джаз, а другият ненадминат владетел на нюорлиънската музика, Джон Скофийлд и Джон Клиъри създават впечатляваща и плътна концертна програма, която съдържа по малко от двата свята: от нюорлиънска музика през атрактивен ритъм енд блус до наелектризиращ джаз.

Освен майсторски джаз импровизатор, американският китарист Джон Скофийлд покрива целия стилов спектър на китарата в джаза. Той е сред най-значимите китаристи от 80-те години насам. Роден в Охайо, Скофийлд започва да свири на 11-годишна възраст, а по-късно завършва музикалния колеж „Бъркли“. Още в началото на кариерата си той участва в историческите записи на албумите на Майлс Дейвис: Star People, Decoy, You’re Under Arrest, а също така свири с Чет Бейкър и Джери Мълиган. Става част от групата на Били Кобъм/Джордж Дюк, а през 1976 г. влиза на мястото на Пат Матини в квартета на Гари Бъртън, редом с Чарли Мингъс. От тогава до сега той записва над 30 албума, много от които вече са се превърнали в съвременни класики. Скофийлд преподава музика в нюйоркския университет и близо 200 дни в годината пътува по турнета заедно със своите групи. През 2016 г. печели „Грами“ за най-добър инструментален джаз албум за Past Present, както и две награди „Грами“ през 2017 г. за албума си Country For Old Man.

Заедно с прочутия китарист на сцената на Пловдив Джаз Фест ще излезе забележителният пианист и певец Джон Клиъри, за когото Скофийлд казва, че свири на пиано така, сякаш свири цяла група.

Клиъри е роден в Англия, израства в музикантско семейство и още от дете е повлиян от нюорлиънския фънк и R&B. Увлечен от тази музикална култура, днес той е едно от водещите ѝ имена.

Веднага щом завършва училище, Джон Клиъри заминава за Ню Орлиънс, където остава да живее и до днес. Първоначално си намира работа в бар, в който много скоро се установява като пианист, макар първият му инструмент да е китарата. Слуховете за таланта му бързо се разпространяват и той успява да привлече вниманието на пианисти от ранга на Доктор Джон и Алън Тусейнт.

Днес музиката му продължава да почита репертоара на класическите нюорлиънски пианисти, но прибавя към тях и елементи от соул, фънк, афрокарибски и афрокубински ритми, госпъл и много други. Над две десетилетия Джон Клиъри има собствена група – The Absolute Monster Gentlemen, но продължава да свири с различни музиканти, както и в групите на Тадж Махал, Доктор Джон и Бони Райт.

За него списание Jazziz пише: „Никога не съм чувал никого, който е попил толкова много фънк и тънкости на различни гениални пианисти, китаристи и ритми на Ню Орлиънс“ (2002).