Дони Маккаслин Бенд

Beyond Now

 
* БИЛЕТЪТ ЗА КОНЦЕРТА ДАВА ДОСТЪП ДО ВСИЧКИ СЪБИТИЯ ЗА ВЕЧЕРТА.
Дони Маккаслин е един от най-изтъкнатите саксофонисти, композитори и музикални новатори на своето поколение, широко признат от критици и публика в средите на джаза, рока и електронната музика. С 12 издадени албума и три номинации за Грами, той придобива широка известност благодарение на своята работа и приятелство с Дейвид Боуи, с когото работят заедно по последния му албум „Blackstar“.

„Беше като сбъдната мечта, с тази разлика, че никога не бих могъл да си мечтая за нещо такова“, коментира Дони. „Дейвид Боуи беше артист-визионер, чиято щедрост, творчески дух и смелост ще ме съпътстват до края на дните ми“. Съвсем не е случайно, че последният албум на Маккаслин „Beyond Now“ е посветен на Боуи. И докато мнозина срещат Маккаслин за първи път именно в „Blackstar“ и “Beyond Now”, успешната му кариера продължава вече повече от 25 години.

Израснал в Санта Круз, Калифорния, Маккаслин учи в музикалния колеж Бъркли. През 1991г. се мести в Ню Йорк, където бързо си създава име като топ солист и тур музикант. Работи с Мария Шнайдър, Дейв Дъглас, Данило Перез, Браян Блейд, Джил Еванс, Steps Ahead и много други. По това време Маккаслин започва да издава и албуми със собствени групи, както и да печели награди и признание от критиката.

Истинското начало на пътя към Боуи и „Beyond Now“ обаче може да бъде проследено назад до 2011г., когато Маккаслин издава „Perpetual Motion“. За разлика от предишните му акустични записи, албумът включва електрически инструменти за първи път, по предложение на дългогодишния продуцент на Маккаслин – Дейвид Бини. Двамата събират и основните членове на групата, станала известна като Donny McCaslin Group – Джейсън Линднър на клавишни, Тим Лефевр на електрически бас и Марк Джулиана на барабани (всички те участват и в албума „Blackstar“). Последвалите два албума „Casting for Gravity“ и “Fast Future” продължават тази музикална посока с преки влияния от електронната сцена – кавъри на изпълнители като Aphex Twin, Boards of Canada и Baths – които носят на Маккаслин номинация за Грами за „най-добро импровизирано джаз соло“. Страстта на Маккаслин към електронната музика и жанрове като EDM, фънк, дъб и джаз, затвърждава неговия импровизационен стил.

Скок напред във времето към края на 2013г., когато композиторът Мария Шнайдър препоръчва на Боуи дългогодишния си сътрудник Маккаслин и групата му. Шнайдър и Боуи работят заедно по песента “Sue (Or in a Season of Crime)”, в която Маккаслин има соло. През юни 2014г. Боуи се вслушва в съвета на Шнайдър и решава да чуе групата на Маккаслин в „Бар 55“ в Гринич Вилидж. Боуи започва кореспонденцията си с Маккаслин по имейл, двамата обменят музика и слагат началото на ново сътрудничество и приятелство. През 2015 година, някак неочаквано, групата на Маккаслин започва работа по „Blackstar“ – албумът, който внезапно се оказва последен за Дейвид Боуи.

Това изстрелва доскоро неизвестната група към светлината на прожекторите, като завинаги бележи Маккаслин и компания като „Последната група на Дейвид Боуи“. Почти точно три месеца след смъртта на легендарния Боуи на 10 януари, групата на Маккаслин влиза в студио в Бруклин и създава третия си албум. Резултатът е „Beyond Now“, който отразява значителното влияние на Боуи върху групата и чувствата им на загуба след неговата смърт.

„Денят, в който Дейвид си отиде, беше съкрушителен за мнозина. Както можете да си представите, това събитие беляза албума. От есента на 2014 година бях изцяло потопен в демо записи за “Blackstar”, които той ми изпращаше. През януари 2015 групата записа първите няколко парчета. Повторихме същото и през март. Живеех изцяло в този свят, така че когато през лятото на 2015 имах възможността да запиша оригиналните композиции, които чувате в “Beyond Now”, определено бях под въздействие на музиката на Дейвид“, коментира Маккаслин.

В „Beyond Now“ намират място две песни на Боуи, редом с кавъри на Deadmau5, MUTEMATH и The Chainsmokers, както и оригинални композиции на Маккаслин. Едноименната песен е базирана на идея, която не намира място в албума на Боуи „Blackstar“.

„Едно от най-красивите неща в съвместната ни работа с Дейвид беше, че мелодиите играеха ролята на рамка, но той беше активен участник. Той беше там, пееше заедно с нас през цялото време. Беше невероятно, защото добавяше елемент на дълбока страст и дълбоко убеждение. Аз свиря емоционално и без това – такава е територията ми на артист. Той изживяваше всеки момент и беше изцяло потопен в това, което правеше. Това много ни помогна и вдъхнови, взаимодействието и интензитета на албума.“

Маккаслин е наречен „един от най-горещите джаз изпълнители в света“ от AARP през 2017г. Сред отличията, с които е удостоен наскоро, е престижната награда „Пол Акет“ от тазгодишното издание на North Sea Jazz Festival. Групата му има повече от 80 концерта на 5 континента през 2016-2017г., в подкрепа на „Beyond Now“.

„Новият албум е израз на това пътешествие за всички нас“, споделя Маккаслин. „Дейвид позволи на Blackstar да бъде това, което е, независимо от начина, по който хората може да го определят. Смелостта му да преминава музикални и жанрови граници в собствената си музика вдъхновиха в най-голяма степен рисковете, които поемам с Beyond Now. Задължен съм на Боуи за това, че ми показа рисковете и удовлетворението от това да застанеш без компромиси зад музикалната си визия“.

Следващият етап от еволюцията на Дони Маккаслин ще бъде документиран от нов албум за лейбъла Motéma Music през 2018г. В момента той живее в Бруклин със съпругата и двете си деца.