Пловдив ДЖАЗ фест

ИСТОРИЯ

Пловдив Джаз Фест е създаден през 2015 г.
Като представя многоцветното лице на джаза, Пловдив Джаз Фест се утвърди като едно от най-значимите и очаквани събития в страната. Емблема на фестивала е кръгът с подвижни граници, готов да се разширява.

През четиригодишната история на сцената на фестивала гостуват някои от най-влиятелните джаз артисти в света. Сред тях са Кърт Елинг, Ян Гарбарек, Дейв Холанд, Елиане Елиас, Крис Потър, Якоб Карлсон, Виктория Толстой, Майк Стърн, Дейв Уекъл, Ричард Бона, Джошуа Редман, Дони Маккаслин, Джейсън Моран, Дейвид Линкс, Влатко Стефановски, Розалия де Соуза, Зуко 103 и др.

Част от програмата са били най-новите проекти на български джазмени като Христо Йоцов, Теодосий Спасов, Хилда Казасян, Октет Пловдив. Фестивалът е бил домакин на специални събития като: трибют за Бели, Зелени, Червени, Четири дами пеят джаз и Четирима господа пеят джаз. През годините са реализирани много клубни концерти, джем сешъни, изложби, лекции, майсторски класове и др.

Пловдив Джаз Фест възниква като независима и самостоятелна инициатива. Сред основните му цели са да продължи да поддържа джаз традицията в града и да спомага популяризирането на джаз културата в България.

Фестивалът се финансира от частни и спонсорски инвестиции и от продажба на билети. Събитието получава лимитирана финансова подкрепа от ОФ „Пловдив 2019“ и е част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Пловдив Джаз Фест се реализира в сътрудничество с Община Пловдив, а единствен организатор на събитието е Блу Ем.

Акценти

Марк Джонсън

Марк Джонсън

Ян Гарбарек

Ян Гарбарек

Трилок Гурту

Дейв Холанд

Дейв Холанд

Крис Потър

Теодосий Спасов и Влатко Стефановски

“Четири дами пеят джаз” 2016 година с Хулда Казасян, Белослава Андрония Попова Рони, Мирослава Кацарова

“Четири дами пеят джаз” 2016 година с Хилда Казасян, Белослава, Андрония Попова-Рони, Мирослава Кацарова

Дина Дероуз

Фото кредит: Владислав Христов и Булфото

Медийни Отзиви

Така огледахме идеята за свободата и стремежа към изразяване чрез различните средства на изкуството на първото издание на „Пловдив джаз фест“. Обогатени и щастливи, с нетърпение очакваме да сме отново в тези прекрасни духовни пространства в следващото издание на празника на изкуството.
Jazz FM
Светослав Николов
Jazz FM, 2015
Макар и съвсем млад, този джаз фестивал е не просто попълнение във фестивалната ни карта, а е определено най-добрият у нас, мисля си, че и не само у нас. Малкият екип, воден от певицата Мирослава Кацарова, бе извършил работа, която заслужава много, много висока оценка. (…) изборът на поканените артисти говори за стремеж към удовлетворяване на разнообразни вкусове, представяне на формации от различни поколения, среща с интересни колаборации. Просто казано, стремеж към разширяване на територията на джаза, оставайки в нейните широки, свободни, но естетически параметри. Програмата на Пловдив Джаз Фест е една от малкото, да не кажа единствената програма на фестивал, която отговаря на определена концепция и визия за музиката. И това ми се струва много важно. Важно като добър пример за изграждане на музикално събитие, независимо какъв ще бъде жанровият избор на създателите му. Важно като намерен път към създаване на нова публика, към естествено и плавно формиране на вкус и отношение към музиката.
Катя Атанасова
Портал Култура, 2016
Пет фестивални вечери с участието на световни звезди и някои от най-добрите български джаз музиканти, джем сешъни, майсторски клас, награди за млади таланти и за цялостен принос към джаза, изложба, лекция, световна премиера и проект, създаден специално за фестивала - „Пловдив джаз фест“ зададе още по-високи стандарти в провеждането на подобни форуми у нас.
Таня Иванова
Въпреки, 2016
В тази страна се случват от време навреме се случват прекрасни неща. Ама, много прекрасни. Неща, които могат да те накарат да изтеглиш зениците малко по към небето, сърцето ти да изскочи малко по-встрани, артериите и вените да разпукат вятъра. Третото издание на „Пловдив джаз фест“, което се случи от 01 до 04 ноември в града под тепетата, е едно от тези неща. И това мога да заявя с пълна убеденост.
Елин Рахнев
168 часа, 2017
Пловдив ще бъде една от Европейските столици на културата през 2019 г. Година по-рано градът под тепетата стана европейска столица на джаза. Когато на сцената на един фестивал излязат артисти като Елиане Елиас, Марк Джонсън, Дина ДеРоуз, Теодосий Спасов, Влатко Стефановски, Дейв Холанд, Крис Потър, Трилок Гурту и Ян Гарбарек, няма как да не си на европейската, защо не и на световната джаз карта. С всяка година качеството на „Пловдив Джаз Фест“ расте, а в момента той вече има свое разпознаваемо лице.
Владислав Христов
Бинар, 2018
Джазфестът в Пловдив е замислен и осъществяван вече четвърта година като пиршество на джаза от много голям мащаб. Мирослава Кацарова вече четири години доказва, че е в състояние да докара накуп у дома немислимо класни музиканти. При това, тя ги мисли и разполага така, че да провокира смели засрещания. Ако вторият джазфест беше наелектризиран от китарите на Майк Стърн и Ричард Бона и от перкусията на Дейв Уекъл, последните два, редом с традиционния акцент върху вокалния джаз, обясним предвид факта, че Кацарова е глас с толкова безспорно присъствие, бяха белязани от струпването на баснословни тенор-саксофонисти. Тъй като ни се случи, ни е трудно да се учудим на чудото да чуем за две години четири суперзвезди на този най-джазов инструмент. Да успееш да събереш в две съседни вечери Дони Маккаслин и Джошуа Редмън и на следващата година Крис Потър и Ян Гарбарек – не знам колко джаз фестивала по света могат да се похвалят с такъв вкус и с дотам качествено и продуктивно съседство.
Димитър Камбуров
Вестник К, 2018

Намерете ни във Фейсбук